ijburg amsterdam

Wat is IJburg

IJburg is ontstaan begin 2002, Amsterdam is hier toen begonnen met uitbreiding door middel van de bouw van luxe woningen. IJburg is in Amsterdam een uitblinker door de prachtige ligging aan het water en centrale verbindingen. IJburg is gelegen aan het IJmeer en de stad die in opbouw is ligt dan ook in de wateren van het IJmeer. Totaal zou de gemeenste Amsterdam hier plaats moeten bieden bieden aan zo’n 350.000 inwoners die voornamelijk uit Amsterdam afkomstig zijn.Het eiland IJburg is een van de aangeplempte eiland in Amsterdam. De andere eilanden zijn Steigerland, Haveneiland, Rieteilanden en Centrumeiland. Inmiddels is op deze eilanden de eerste fase bijna voltooid en zullen alle eilanden met elkaar verbinden door middel van bruggen.

IJburgIn eerste instantie werd er verwacht dat het hele project IJburg niet door zou gaan omdat er in een referendum die op 19 maart 1997 werd gehouden de meerderheid van zo’n 60% tegen stemden tegen de aanleg. Het vereiste minimale aantal stemmers werd niet behaald waardoor de bouw toch door mocht gaan.

Openbaar vervoer IJburg

wat is ijburgEr zouden in 1996 plannen zijn geweest om een metro naar IJburg aan te leggen maar helaas wat dit door de hoge kosten niet haalbaar. Later kwam het idee om te IJtram aan te leggen en de eerst bus naar IJBurg verscheen dan ook in 2002 als voorbereiding op de IJtram. Inmiddel is de IJtram klaar en verbind het haveneiland met het centraal station Amsterdam.

In 2005 werd de tramlijn dan ook officieel geopend. De tram rijdt zo’n 15 keer per uur in de spits. Er zijn plannen om in de toekomst de Zuidtangent, de busverbinding van Haarlem en Schiphol naar Station Bijlmer, vanuit Amsterdam-Zuidoost door te trekken naar IJburg.

 

ijburg